Sprogimas

Seimo NSGK nepritarė L. Pernavo kandidatūrai į STT vadovus

pernavoSeimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pirmadienį nepritarė Lino Pernavo skyrimui Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovu.

Už šią kandidatūrą balsavo du komiteto nariai, tarp jų ir komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, prieš buvo vienas Seimo narys, penki susilaikė.

Už L. Pernavą balsavusi socialdemokratė Dovilė Šakalienė BNS teigė, kad dėl kandidatūros kyla klausimų, tačiau ji įvertino tai, kad buvęs policijos vadovas nebijo nepopuliarių, bet reikalingų sprendimų, tai parodė ir jo laikysena dėl vaiko teisių apsaugos reformos.

„Aš palaikiau L. Pernavo kandidatūrą, nes, nepaisant to, kad yra iškilę įvairių klausimų, konkreti informacija, kuri man pačiai žinoma, yra tai, kad dirbant prie vaiko teisų apsaugos reformos, smurto prieš vaikus prevencijos, L. Pernavas buvo vienas iš tų žmonių, kurie nebijojo daryti nepopuliarius sprendimus“, – sakė D. Šakalienė.

Socialdemokratė pažymėjo, kad smurto prieš vaikus kriminalizavimas davė rezultatą – smarkiai sumažėjo vaikų nužudymų skaičius, pasikeitė visuomenės reakcija į smurtą prieš vaikus namuose, ji sako, kad „jei tada jis turėjo stuburą imtis veiksmų, kurie buvo labai svarbūs, bet nebūtinai visiems patinkantys“, L. Pernavas tvirtai laikytųsi ir STT vadovo pareigose.

Darbo partijos vadovas Andrius Mazuronis BNS tvirtino kandidatūros nepalaikęs ir sakė pasigedęs iš L. Pernavo tiek savikritikos dėl policijos reformos, tiek ateities vizijos dėl STT veiklos.

„Manęs neįtikino kandidato siūloma vizija ir kaip jis įsivaizduoja pokyčius, kaip jis mato tarnybos vystymąsi ateityje. 90 proc. atsakymų į klausimus buvo apie praeitį, policijos reformą, kurią pateikė kaip savo išskirtinai gerą darbą. Kai buvo policijos reforma svarstoma, aš irgi buvau NSGK nariu tą kadenciją, mačiau, kaip viskas vyko, girdėjau argumentaciją iš abiejų pusių, vis tiktai neteisybė, ką jis šneka, ir savikritikos absoliuti stoka“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Anot A. Mazuronio, jo sprendimą nepalaikyti kandidato lėmė „neaiški vizija, kaip jis mato tarnybos vystymąsi“.

Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje pareigas einančio 46-erių L. Pernavo kandidatūrą į STT direktoriaus pareigas pateikė prezidentas Gitanas Nausėda.

Šiuo metu kandidatūra svarstoma komitetuose, toliau dėl jos bus balsuojama Seime. Norint paskirti L. Pernavą STT vadovu reikalingas Seimo pritarimas.

L. Pernavas 1999 metais baigė Lietuvos teisės universitetą, 2005 metais – Vilniaus universitetą, kur įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

Tarnybą vidaus reikalų sistemoje L. Pernavas pradėjo 1995 metais, vadovaujamas pareigas įvairiuose regioniniuose komisariatuose jis ėjo nuo 1999 metų, o 2014–2019 metais buvo policijos generalinis komisaras.

Naujas STT vadovas skiriamas šiemet kovą pasibaigus Žydrūno Bartkaus kadencijai, šiuo metu tarnybai laikinai vadovauja Jovitas Raškevičius.

STT vykdo korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją ir analitinę antikorupcinę žvalgybą.

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Milena Andrukaitytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode