Sprogimas

kaltinaUkraina antradienį apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus svarbią užtvanką ir hidroelektrinę rusų kontroliuojamoje pietų Ukrainos dalyje, tvirtindama, kad gresia didžiulis potvynis, galintis priversti persikelti šimtus tūkstančių žmonių, ir įsakė evakuotis žemupio gyventojams.

Keli kaimai jau visiškai ar iš dalies užlieti, sakė Chersono regioninės karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

„Maždaug 16 000 žmonių yra kritinėje zonoje dešiniajame [Dnipro] krante Chersono srityje“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė jis ir nurodė, kad potvyniai jau kilo aštuoniuose rajonuose palei Dnipro upę.

Rusijos naujienų agentūra „Tass“ citavo neįvardytą Rusijos vyriausybės pareigūną, kuris teigė, kad užtvanka sugriuvo dėl padarytos žalos.

Antradienį Maskvos įvesta valdžia pietų Ukrainoje teigė, kad Kachovkos hidroelektrinės užtvanka dėl daugybinių smūgių buvo iš dalies sugriauta.

Maskvos remiamo miesto administracijos vadovas Vladimiras Leontjevas teigė, kad naktį Naujojoje Kachovkoje buvo suduoti keli smūgiai Kachovkos užtvankai, kurie sunaikino užtvankos sklendes ir sukėlė nekontroliuojamą vandens srautą.

Ukrainos valdžia anksčiau buvo įspėjusi, kad sugriuvus užtvankai gali išsilieti 18 mln. kubinių metrų vandens, kad gali būti užtvindytas Chersonas bei dešimtys kitų vietovių, kuriose gyvena šimtai tūkstančių žmonių, ir kad taip pat gali iškilti avarijos netoliese esančioje Rusijos okupuotoje atominėje elektrinėje grėsmė.

Zaporižios AE aušinimo sistemoms vanduo tiekiamas iš Kachovkos rezervuaro, kur vandenį turi sulaikyti užtvanka. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tiesioginio pavojaus branduolinei saugai elektrinėje nėra.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sušaukė neeilinį posėdį krizei spręsti.

„Kachovkos hidroelektrinė. Dar vienas Rusijos teroristų įvykdytas karo nusikaltimas. Prezidentas sušaukė Nacionalinę Saugumo Tarybą“, – platformoje „Telegram“ parašė prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Ukrainiečių žvalgyba apkaltino Rusiją terorizmu ir sakė, kad taip bandoma trukdyti ukrainiečių pajėgoms.

„Šis teroro aktas yra [Vladimiro] Putino režimo panikos požymis ir bandymas trukdyti Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgų veiksmams. Jis taps svariu įrodymu tarptautiniame tribunole, neabejotinai laukiančiame visų, kas prisideda prie karo nusikaltimų Ukrainos teritorijoje“, – pareiškė ukrainiečių Gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

Ukraina seniai tvirtino, kad rusai yra užminavę Kachovkos hidroelektrinę.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija, antradienį platformoje „Telegram“ parašiusi, kad buvo susprogdinta Kachovkos užtvanka, paragino 10 kaimų, esančių dešiniajame upės krante, ir dalies Chersono miesto, esančio žemupyje, gyventojus susirinkti būtiniausius dokumentus ir naminius gyvūnus, išjungti prietaisus ir išvykti, perspėdama dėl galimos dezinformacijos.

Socialiniuose tinkluose buvo išplatinta filmuota medžiaga iš, kaip manoma, užtvanką stebinčios stebėjimo kameros, kurioje matyti blyksnis, sprogimas ir užtvankos griūtis.

Chersono regioninės karinės administracijos vadovas O. Prokudinas „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše prieš pat 7 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku perspėjo, kad per penkias valandas vanduo pasieks kritinį lygį.

Apie tai, kad po sprogimo užtvankoje V. Zelenskis pasiūlė sušaukti neeilinį šalies saugumo ir gynybos tarybos posėdį, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ir tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Ukraina ir Rusija jau anksčiau kaltino viena kitą išpuoliais prieš užtvanką, o praėjusį spalį V. Zelenskis prognozavo, kad Rusija sunaikins užtvanką siekdama sukelti potvynį.

Valdžia, ekspertai ir gyventojai ištisus mėnesius reiškė susirūpinimą dėl vandens srautų, tekančių per Kachovkos užtvanką ir virš jos.

Gegužės viduryje po gausių liūčių ir sniego tirpsmo vandens lygis pakilo aukščiau nei įprasta ir užtvindė netoliese esančius kaimus. Palydovinės nuotraukos rodė, kad vanduo plauna pažeistus šliuzus.

Ukraina kontroliuoja penkias iš šešių Dnipro upės, kuri teka nuo šiaurinės sienos su Baltarusija iki Juodosios jūros ir yra labai svarbi visos šalies geriamojo vandens ir elektros tiekimui, užtvankų. Kachovkos užtvanką žemupyje, Chersono srityje, kontroliuoja Rusijos pajėgos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode