Parama dėkojame




Paminklų gamyba: kaip pasirinkti paminklą?

paminklaiKuriant kapavietę, didžiausias dėmesys tenka paminklo pasirinkimui. Tai labai atsakingas sprendimas, nes paminklų gamyba neužsakoma dažnai. Pagamintas paminklas ilgai atstos artimo žmogaus prisiminimo įprasminimą. Todėl verta pasidomėti, kokie paminklai šiandien gali būti ir ką reikėtų žinoti, kuriant ar atnaujinant kapavietės dizainą.

Kada statyti paminklą?

Kai kuriama nauja kapavietė, labai dažnai kyla klausimas, kada jau laikas statyti paminklą. Anksčiau buvo įprasta, kad paminklas statomas praėjus metams po žmogaus mirties. Tai laikas, kai baigiasi gedulas. Taip pat laiko reikia tam, kad kapas susigulėtų, žemė sukristų.

Šiandien paminklų gamyba užsiimantys profesionalai pastebi, kad vis rečiau laukiama metus laiko. Daug dažniau kapavietės sutvarkomos jau po kelių mėnesių po mirties, užsakomas paminklas, kapavietės įrengimas ir visas jos dizaino projektas.

Kokių paminklų gali būti?

Paminklų pasirinkimas yra labai platus. Ir čia nėra jokių taisyklių, pagal kurias reikėtų rinktis paminklą. Dažniausiai užsakomi tokie paminklai, kurie tiesiog atrodo labiau atitinkantys žmogų, kurio atminimui paminklas renkamas. Čia nėra jokių griežtų taisyklių, kurių būtų privalu laikytis.

Pavyzdžiui, galima rinktis kelių akmenų paminklus, kvadratinius, stačiakampius, ovalius paminklus. Formų, spalvų ir derinių yra pačių įvairiausių. Vieniems patinka masyvesni, kitiems – subtilesni paminklai. Labai dažnai pastebimi širdies, vandens motyvai, kurie naudojami paminklų gamyboje.

Vis dažniau užsakoma ir išskirtinių paminklų gamyba. Tai kai žmonės nori įsigyti vienetinį paminklą arba sukurti paminklą artimam žmogui. Pavyzdžiui, paminklas gali atspindėti žmogaus profesija, pomėgius, jo asmenybę. Taip paminklai virsta knygomis, paukščiai, angelais, kurie kaip išskirtiniai paminklai puošia kapavietę ir kartu atskleidžia išėjusio žmogaus asmenybę.

Ar galima nesirinkti paminklo?

Kuriant ir atnaujinant kapavietes šiandie labai populiaru rinktis ir kapavietės dengimą granito plokštėmis. Tai patikima sir ilgalaikis sprendimas, užtikrinantis kapavietės tvarką. Nereikės nuolat atnaujinti kapavietės akmenukų ar skaldos, kiekvieną kartą atvykus prie kapo, pakaks tik nušluoti dulkes ar lapus nuo plokščių.

Kartais tokiu atveju, kai kapavietė dengiama granito plokštėmis, pasirenkamas variantas nestatyti atskiro paminklo. Tokiu atveju plokštės gali būti kuriamos taip, kad būtų skirtingų formų ar storio. Ant pačios kapavietės sukuriamas tam tikras plokščių derinys su skirtingais aukščiais ir visa informacija iškalta ant plokščių, taip atsisakant atskiro paminklo. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į profesionalus, kurie ir užsiima paminklų gamyba ir kapaviečių dengimu plokštėmis.

23-229

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode