Sprogimas

Pirmą kartą Lietuva eina „Camino Lituano keliu“

caminoBalandžio 29 d. Lietuvoje atidarytas pėsčiųjų žygio sezonas „Lietuva eina Camino Lituano keliu“, į kurį įsijungė 18 savivaldybių, per 1000 žmonių. Šiuo keliu išsirengė ir mažeikiškiai: Pikeliuose paskelbta oficiali pėsčiųjų žygių sezono pradžia ir atidaryta nauja Camino Lituano atšaka Pikeliai–Židikai–Ylakiai–Renavas–Seda.

Renginio Mažeikių rajone organizatoriai – Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centras bei Pikelių ir Židikų bendruomenės.

Dalyvauja per 60 mažeikiškių

Pastaruoju metu vyko dalyvių registracija, praėjusį savaitgalį baigtos žymėti naujos Camino Lituano atkarpos Mažeikių rajone: Pikeliai – Židikai – Renavas – Žemaičių Kalvarija.

Nauja „Camino Lituano“ kelio atšaka Pikeliai–Židikai–Ylakiai–Renavas–Seda–Alsėdžiai–Telšiai siekia 110 kilometrų ir driekiasi per trijų rajonų –Mažeikių, Skuodo, Telšių vietoves. Šios atkarpos iniciatoriai Jadvyga ir Danielius Gedučiai.

Atkarpos Pikeliai–Židikai atidarymas pradėtas 9 val. šv. Mišiomis Pikelių Švč. Trejybės bažnyčioje, kurias aukojo parapijos klebonas kun. Gintaras Lengvinas. Po jų pasisakė Camino Lituano, Prezidento, Mažeikių r. savivaldybės atstovai bei kiti svečiai. J. Gedutienė supažindino su Pikelių ir bažnyčios istorija. Perkirpus simbolinę atidarymo juostelę žygio dalyviai savarankiškai leidosi į kelią, lydimi Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro „Griaustinis“. Vakare juos sutiks židikiškiai. 

Kai kurie jų leidosi į vienos dienos žygį iki Židikų, kiti išbandys visa atkarpą – keliaus savaitę iki Telšių.

Apie žygį

Toks žygis šalyje organizuojamas pirmą kartą. Į bendrą žygį „Camino Lituano“ kvietimu įsijungė Joniškio, Pakruojo, Kėdainių, Radviliškio, Kauno, Prienų, Lazdijų, Plungės, Telšių, Tauragės, Biržų, Kelmės, Mažeikių rajonai, Alytaus ir Šiaulių miestai bei rajonai, Varnių regioninis parkas.

Sezono atidarymo žygį organizuoja „Camino Lituano“ kartu su savivaldybių turizmo informacijos centrais ir vietos bendruomenėmis.

Žygis skirtas ne tik prasimankštinti po žiemos, bet ir pažinti lietuviškame kelyje esančius kaimus, lankomus objektus – mažuosius pasaulio centrus, stabtelėti ir pasikalbėti su kelyje esančiomis bendruomenėmis.

Žygio organizatoriai akcentuoja ir pažintinę bei kultūrinę kelio pusę – eidami per Lietuvą keliautojai susipažins su kultūriniais ir istoriniais objektais.

Apie „Camino Lituano“

„Camino Lituano“ – pirmas ir vienintelis per Lietuvą keliauti paruoštas tūkstančio kilometrų kelias, kurio pagrindinė atšaka veda nuo Latvijos iki Lenkijos sienos, taip pat sužymėtos ir papildomos atšakos Žemaitijoje bei Aukštaitijoje. Kelias suskirstytas į vidutiniškai 25 kilometrų dienos kelionės etapus, jis sužymėtas tradicinėmis geltonomis rodyklėmis ir kriauklėmis. Etapų stotelėse piligrimų ir žygeivių patogumui veikia nakvynės vietos, maitinimo įstaigos, yra kita reikalinga infrastruktūra.

Kelias prasideda ties Latvijos ir Lietuvos siena Žagarėje, vingiuoja per Šiaulių, Kauno, Alytaus apskritis ir pasiekia Lenkiją, kurioje susijungia su Camino Polaco piligrimų taku.

Camino Lituano piligriminio kelio iniciatoriai ir kūrėjai akcentuoja: šis kelias yra reiškinys, kurį drauge kuria daugelio Lietuvos rajonų bendruomenės, žmonės, nakvynės vietų organizatoriai.

Kelias parengtas savarankiškam žygiavimui per visą Lietuvą, todėl galima žygiuoti vieną dieną, savaitgalį ar ilgiau tokiu metu, koks keliautojams patogiausias.

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode