Sprogimas

N. Grunskienė atleido smurtu prieš žmoną įtariamą Klaipėdos prokurorą Saulių Galminą

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė antradienį iš pareigų atleido smurtu prieš žmoną įtariamą Klaipėdos apygardos prokurorą Saulių Galminą. 

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, toks sprendimas priimtas sulauks Vidaus tyrimų skyriuje atlikto tarnybinio patikrinimo išvados ir teikimo dėl tarnybinės nuobaudos – atleidimo iš pareigų – skyrimo. 

Tarnybinis patikrinimas buvo pradėtas sausio 25 dieną, po pranešimo, kad S. Galmino sutuoktinė kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl patirto sveikatos sutrikdymo nurodydama, jog prieš ją smurtavo S. Galminas.

Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro pareigas tuomet ėjęs S. Galimas buvo laikinai nušalintas nuo pareigų, dėl jo veiksmų pradėtas ir ikiteisminis tyrimas. 

„Tarnybinio patikrinimo metu surinktoje medžiagoje bei išvadoje konstatuojama, kad būdamas pareigūnu – Klaipėdos apygardos prokuratūros specializuoto skyriaus prokuroru – ir turėdamas konstitucinę pareigą ginti visuomenę nuo teisės pažeidimų, S. Galminas nesilaikė prokurorui taikomų aukštų elgesio, etikos ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimų“, – rašoma prokuratūros pranešime. 

Anot prokuratūros, tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad S. Galminas sausio 22 dieną būdamas neblaivus galėjo smurtauti prieš sutuoktinę. 

Toks prokuroro elgesys vertinamas kaip šiurkštus tarnybinis pažeidimas ir priesaikos sulaužymas. 

„Tai akivaizdžiai nesuderinama su visuomenėje galiojančiomis moralės nuostatomis bei visuomenės teisėtais lūkesčiais“, –  teigia prokuratūra. 

Patikrinimo metu nustatyta ir tai, kad prieš įvykį prokuroras su žmona svečiavosi kitos šeimos namuose ir taip pažeidė karantino reikalavimus. 

Nors šis pažeidimas ir nesukėlė žymių neigiamų padarinių, tačiau „formuoja neigiamą nuomonę apie S. Galminą kaip asmenį, nepakankamai kontroliuojantį savo elgesį, linkusį pažeisti visuomenėje nustatytas elgesio taisykles ir teisės aktų reikalavimus“. 

Prokuratūros teigimu, abu padaryti pažeidimai yra tyčiniai ir nesuderinami su prokurorams keliamais nepriekaištingo elgesio reikalavimais, prokuroro priesaika, statusu, pareigomis ir su teisėtais visuomenės lūkesčiais. 

„Net ir puikiai savo pareigas vykdantis prokuroras negali tikėtis visuomenės pasitikėjimo, jei besąlygiškai nesilaiko valstybei duotos priesaikos, profesinės etikos reikalavimų ir nepaiso teisės aktų reikalavimų. Kiekvienas prokuroras, prisiekdamas tarnauti valstybei, jos žmonėms ir teisingumui, tuo pačiu įsipareigoja ir savo asmeniniu elgesiu kurti teisingo, teisines vertybes gerbiančio ir jas ginančio valstybės pareigūno pavyzdį. Jei pasirenkamas kitoks kelias – galimybės išsaugoti išskirtinius prokuroro įgaliojimus ir jam valstybės laiduojamas garantijas nėra ir negali būti,“ – pranešime cituojama N. Grunskienė.

Ikiteisminiame tyrime S. Galminui šiuo metu yra pareikšti įtarimai dėl fizinio skausmo sukėlimo artimam šeimos nariui, jis tebevyksta. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode