Sprogimas

Planuojantiems atsisakyti taršaus automobilio – verta suskubti

suskubtiAplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, jog liko šiek tiek daugiau nei mėnuo planuojantiems atsisakyti taršaus automobilio ir pateikti paraišką kompensacijai gauti už įsigytą mažiau taršią transporto priemonę, el. paspirtuką, dviratį, viešojo transporto bilietą ar dalijimosi paslaugas. 

Kompensacijoms už įsigytą aplinkai draugiškesnį transportą iš Klimato kaitos programos skirta 12 mln. eurų. Elektriniams paspirtukams, dviračiams ir kitam alternatyviam transportui – 8 mln. eurų, o mažiau taršiems automobiliams įsigyti – 4 mln. eurų.

„Planuojantiems įsigyti mažiau taršų automobilį ar kitą darnaus transporto priemonę, šis kvietimas – puiki galimybė pasinaudoti valstybės parama ir kompensuoti dalį šių išlaidų.  Taršių automobilių atsisakymas ne tik prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir oro taršos mažinimo, bet taip pat leidžia pasirinkti  transporto priemones, kurios teikia malonumą, ypač artėjant vasaros sezonui,“ – teigia APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Nuo kvietimo pradžios (2022 m. birželio 1 d.) APVA gavo daugiau nei 5 tūkst. paraiškų už daugiau nei 4 mln. eurų kompensacijoms už seno ir taršaus automobilio sunaikinimą, įsigyjant mažiau taršią transporto priemonę, el. paspirtuką, dviratį, viešojo transporto bilietą ar dalijimosi paslaugas. 

Daugiausia, daugiau nei 7 tūkst. vnt., prašoma kompensuoti elektrinių paspirtukų ir dviračių. Dar beveik 4 tūkst. įsigyta elektrinių dviračių. Kvietimo sąlygos leidžia įsigyti po 2 vnt. šių ekologiškų transporto priemonių. Dar beveik 300 pareiškėjų pasirinko kompensacijas už įsigytus viešojo transporto bilietus, o 400 – už automobilių, paspirtukų ar dviračių dalijimosi paslaugas.

Daugiau kaip 1200 gyventojų įsigijo mažiau taršius automobilius, kurių išmetamas CO2 kiekis neviršija 130 g/km ir kurie nėra varomi dyzelinu.

Paraiškas gyventojai gali teikti iki 2023 m. birželio 1 d. per APVA informacinę sistemą APVIS. 

Norintieji gauti kompensacines išmokas gyventojai turi būti sunaikinę savo M1 klasės taršų automobilį ir išregistravę jį iš Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registro bei įsigiję minėtas mažiau taršias judumo priemones ir/arba paslaugas.

Priklausomai nuo įsigytų transporto priemonių, numatyta maksimali 1000 eurų išmoka vienam pareiškėjui už: viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) metinius ar kitus bilietus, išskyrus vienkartinius; už e-piniginės papildymą viešojo transporto paslaugų išlaidoms kompensuoti; už dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių pasidalijimo paslaugų (nuoma, neteikiant vairavimo paslaugos) išlaidas.

Iki 2023 m. birželio 1 d. taip pat vyksta kvietimas „Mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“, suteikiantis galimybę gyventojams atsisakyti taršių automobilių ir persėsti į mažiau taršius.

Iš viso nuo 2019 m., kuomet buvo pradėtos įgyvendinti šios priemonės, sunaikinta beveik 40 tūkst. taršių automobilių – panašus skaičius lengvųjų automobilių registruotas Klaipėdos rajone.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode