Sprogimas

Retrospektyvinėje Y. Ono parodoje – kūriniai su instrukcijomis, dedikacija J. Mačiūnui

kuriniaiKaune atidaromoje retrospektyvinėje garsios Jungtinių Valstijų menininkės Yoko Ono (Joko Ono) parodoje žiūrovai eksponatus galėsi patirti pagal instrukcijas.

Parodoje „Laisvės pažinimo sodas“ taip pat yra kūrinių, dedikuotų žymiam „Fluxus“ judėjimo menininkui lietuviui Jurgiui Mačiūnui bei žuvusiam menininkės vyrui Johnui Lennonui (Džonui Lenonui).

„Ji labai laiminga, kad paroda yra Kaune. (...) Ypač šiame muziejuje, nes jis yra šalia vietos, kur gimė Jurgis Mačiūnas. Ji žinojo, kad jis yra iš Kauno ir tuojau pat sutiko“, – per spaudos konferenciją penktadienį Kaune sakė parodos kuratorius Jonas Hendricksas (Džonas Hendriksas).

Paroda eksponuojama Kauno paveikslų galerijoje.

Jos proga Savanorių prospekte Kaune, reklaminiame stende, atsirado užrašas „Imagine peace“ (Įsivaizduok taiką).

Parodos organizatoriai teigia, kad ji ypatingai suskamba tuo metu, kai netoliese, Ukrainoje, vyksta karas.

„Šita paroda tikrai pasirodė labai aktuali karo kontekste. Mes žinojome Yoko Ono pacifistinę pasaulėžiūrą, ji lydi ją visą kūrybinį gyvenimą. Dalis kūrinių yra pareiškimai, kertantys žmogui tiesiai į jo sąžinę“, – kalbėjo projekto „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Ji prisiminė, kad ir anksčiau, atidarius menininkės parodą „Ex it“, kur eksponuotas iš karstų išaugęs miškelis, ji buvo suprantama įvairiai. Žmonės parodą iš pradžių suprato kaip turinčią sąsają su koronaviruso pandemija, vėliau – kaip nuoroda į karą.

„Menas, kuris verčia galvoti, ir yra tikslas – ne lengvai ant lėkštutės padėti atsakymai“, – pridūrė V. Vitkienė.

Pasak parodos kuratorių, konceptualiojo meno parodoje bene trečdalis kūrinių – interaktyvūs: žiūrovas kviečiamas padarinėti dureles, užlipti kopėčiomis ir perskaityti paslėptą tekstą, apsisiausti maišu ir tapti meno kūriniu, taip pat – parsinešti gabalėlį dangaus ar oro.

Vieną iš parodos salių sudaro Y. Ono ir J. Mačiūno vienas kitam dedikuoti darbai.

Parodoje gausu menininkės kūrinių, apžvelgiančių įvairius kūrybos laikotarpius bei praktikas: nuo konceptualaus meno, eksperimentinio kino iki erdvinių instaliacijų, objektų ir performanso meno.

Tai – vienas iš pagrindinių „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ programos renginių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode