Parama dėkojame




premTailando įstatymų leidėjai antradienį magnatą Sretthą Thavisiną (Sretą Tavisiną) išrinko naujuoju karalystės ministru pirmininku, taip užbaigdami tris mėnesius trukusią politinę aklavietę tą pačią dieną, kai buvęs premjeras Thaksinas Shinawatra (Taksinas Činavata) grįžo iš tremties.

Srettha Thavisinas lengvai užsitikrino daugumą abiejuose parlamento rūmuose ir buvo patvirtintas 30-uoju Tailando ministru pirmininku, nors jo partija „Pheu Thai“ gegužę rinkimuose liko antra.

Remiantis naujienų agentūros AFP tiesiogiai per Parlamento televiziją transliuotų balsavimo biuletenių skaičiavimais, daugiau nei 374 parlamento nariai ir senatoriai balsavo už Sretthą Thavisiną – absoliuti dauguma abiejuose rūmuose.

„Pheu Thai“ koalicija, kurią sudaro keliolika partijų, turi 314 iš 500 vietų žemuosiuose rūmuose.

Tačiau koalicija vertinama prieštaringai, nes į ją buvo priimti buvę priešininkai, įskaitant buvusių perversmo organizatorių, nuvertusių paskutinį „Pheu Thai“ ministrą pirmininką, prokarines partijas.

Balsavimas įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai „Pheu Thai“ įkūrėjas ir vadovas Thaksinas Shinawatra pirmą kartą nuo 2008 metų grįžo į Tailandą ir iš karto buvo įkalintas.

„Pheu Thai“ ėmėsi formuoti vyriausybę po to, kai daugiausiai vietų laimėjusi reformistų partija „Move Forward Party“ (MFP) nesutiko, kad jos lyderis užimtų premjero postą dėl konservatyvių, kariuomenę remiančių jėgų.

Buvęs Tailando nekilnojamojo turto milžinės „Sansiri“ vadovas Srettha Thavisinas penktadienį pažadėjo kovoti su skurdu ir nelygybe ir atmetė kaltinimus korupcija.

MFP gavo daugiausiai balsų gegužę įvykusiuose rinkimuose, didele dalimi dėl jaunų rinkėjų, trokštančių progresyvių reformų po devynerių kariuomenės remiamo valdymo metų. 

Tačiau partijos pažadai reformuoti karaliaus įžeidimo įstatymus ir kovoti su galingomis verslo monopolijomis sulaukė aršaus galingo karalystės elito pasipriešinimo.

Praėjusį mėnesį kariškių paskirti senatoriai per balsavimą dėl ministro pirmininko posto atmetė MFP lyderio Pitos Limjaroenrato (Pitos Limdžaroenrato) kandidatūrą, o vėliau Konstitucinis Teismas jį pašalino iš parlamento.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode