Parama dėkojame




meduzaIzraelio kompanijos „NSO Group“ pardavinėjama šnipinėjimo programa buvo pasinaudota įsilaužiant į Rusijos nepriklausomos žiniasklaidos organizacijos „Meduza“ vadovės telefoną „iPhone“, pranešė saugumo tyrėjai.

Rusų žurnalistė ir viena iš Rygoje tvarkomos „Meduza“ įkūrėjų Galina Timčenko birželį gavo „Apple Inc.“ įspėjimą, kad į ją galėjo nusitaikyti kažkokios valstybės remiami užpuolikai, ir pastebėjo, kad į jos telefoną buvo įsilaužta.

Organizacijų „Access Now“ ir „Citizen Lab“ skaitmeninių teisių tyrėjai ištyrė jos įrenginį ir patvirtino, kad jis užkrėstas „NSO Group“ programa „Pegasus“. Tyrėjų trečiadienio pranešimą citavo naujienų agentūra „Bloomberg“.

„NSO Group“ pardavinėja šnipinėjimo programas vyriausybėms ir teisėsaugos agentūroms, o šios jomis naudojasi slapta įsilauždamos į mobiliuosius telefonus ir sekdamos skambučius bei žinutes.

G. Timčenko sekimas yra pirmas užfiksuotas atvejis, kai „Pegasus“ buvo naudojamas prieš rusų žurnalistus, nurodo „Access Now“. Tačiau kas šnipinėjo žurnalistę, nėra aišku. „NSO Group“ yra pardavusi savo technologijų daugybei agentūrų įvairiausiose šalyse.

„NSO Group“ atstovo pareiškime sakoma, kad kompanija savo technologijas parduoda tik JAV ir Izraelio sąjungininkams, ir visuomet tiria pagrįstus įtarimus dėl piktnaudžiavimo, o prireikus imasi skubių veiksmų.

Į G. Timčenko telefoną buvo įsilaužta vasarį, dvi savaitės po to, kai Rusijos generalinė prokuratūra paskelbė „Meduza“ nepageidaujama organizacija, nes ji esą kelia grėsmę Rusijos konstitucinės santvarkos ir saugumo pamatams.

Tuo metu, kai jos telefonas buvo užkrėstas šnipinėjimo programa, Latvijoje gyvenanti G. Timčenko lankėsi Berlyne, kur dalyvavo susitikime su kitais išeivijoje gyvenančiais Rusijos nepriklausomos žiniasklaidos nariais, sakoma „Access Now“ ataskaitoje. Pažymima, jog įsilaužimui nereikėjo, kad G. Timčenko paspaustų kokią nors nuorodą ar atliktų kokius nors kitus veiksmus.

„Meduza“ vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas trečiadienį interviu sakė, jog kad ir kas yra atsakingas už šį įsilaužimą, organizacija jaučiasi sutrikusi.

„Pabėgome iš Rusijos, nes nenorėjome susidurti su tokiu [slaptųjų tarnybų] elgesiu, – sakė jis. – Pradėjome „Meduza“ 2014 metais Latvijoje, nes būtent tokios rizikos ir norėjome išvengti. Tai reiškia, kad nesame saugūs net Europoje.“

„NSO Group“ anksčiau skelbė, kad jos technologijos yra skirtos tyrimams rimtų nusikaltėlių atžvilgiu. Tačiau teisių gynimo grupės ir žiniasklaidos organizacijos nuolat kaltina kompaniją pardavinėjant savo technologijas vyriausybėms, naudojančioms jas prieš politinius oponentus, aktyvistus ir žurnalistus.

2021 metų lapkritį JAV Prekybos departamentas įtraukė kompaniją į „juoduosius sąrašus“, apkaltindamas ją sąlygų transnacionalinėms represijoms sudarymu.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode