Cirkas




Teismas atmetė buvusios S. Šoigu draugės vyro A. Kaminsko skundą dėl atimtos pilietybės

draugesRegionų administracinis teismas trečiadienį atmetė buvusio Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vaikų motinos Jelenos Kaminskas vyro Adolfo Kaminsko skundą dėl atimtos Lietuvos pilietybės.

Kaip pranešė teismas, išnagrinėjus bylą konstatuota, kad ginčijamo įsakymo dalis, kuria nuspręsta, atimti pilietybę, yra teisėta ir pagrįsta.

Apie tai, jog A. Kaminskui panaikinta Lietuvos pilietybė, Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė gruodį. Sprendimas argumentuotas tuo, kad vyras tapo Rusijos piliečiu ir neturi teisės į daugybinę pilietybę.

Kaip skelbė LRT tyrimų skyrius, A. Kaminskas yra susituokęs su Rusijos piliete J. Kaminskas, buvusia Šebunova. Ji yra buvusi nacionalinio saugumo tarybos vadovo S. Šoigu draugė, turinti su juo du bendrus vaikus. Patys Kaminskai turi du savo vaikus.

Neseniai pilietybės netekusio A. Kaminsko pasieniečiai į Lietuvą neįleido 2022-ųjų gruodį, jis tuomet pareigūnams pateikė nebegaliojantį Lietuvos pasą, o po to bandė patekti į šalį su Rusijos pasu. To padaryti A. Kaminskui nepavyko dėl praėjusių metų rudenį Lietuvoje ir kitose regiono šalyse įvestų atvykimo apribojimų Rusijos piliečiams. Vyras buvo išsiųstas atgal reisu į Stambulą.

Pasak teismo, nagrinėjamoje byloje nebuvo pateikta jokių duomenų, kad pareiškėjas gali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės piliečiu.

A. Kaminskas teigė negalįs pateikti dokumentų, patvirtinančių jo teisę turėti dvigubą pilietybę, kadangi Migracijos departamentas ir VRM nesilaikė duoto šešių mėnesių termino, tačiau teismas pabrėžė, kad pareiškėjas buvo informuotas apie jo teisės turėti dvigubą pilietybę tikrinimą, buvo įpareigotas pateikti tai patvirtinančius duomenis.

„(...) net ir žinodamas apie šias procedūras, atsisakė priimti Migracijos departamento siunčiamus pranešimus, taigi, pareiškėjas pats nebendradarbiavo su departamentu bei VRM“, – nurodo teismas.

Teismas pastebi ir tai, jog A. Kaminskas, įgijęs Rusijos pilietybę, per du mėnesius neinformavo atsakingos Lietuvos institucijos. Tai pasak teismo, laikytina, kad pareiškėjas sąmoningai elgėsi nerūpestingai ir neatsakingai.

A. Kaminskas skunde taip pat teigė, kad yra asmens, pasitraukiusio iš Lietuvos iki 1990 metų kovo 11 dienos ir įgijusio kitos valstybės pilietybę, palikuonis.

„(...) teismas pažymėjo, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra išaiškinęs, kad sąvoką „pasitraukimas“ reikia suprasti ir aiškinti ne bendrąja prasme, o kaip specialiąją reikšmę turintį teisinį terminą, t. y. terminas „pasitraukimas“ reiškia asmens išvykimą iš Lietuvos dėl tam tikros jam kilusios grėsmės“, – nurodoma pranešime.

Teismo teigimu, vyras nepateikė jokių įrodymų, todėl šis argumentas buvo atmestas, kaip nepragrįstas.

Šis teismo sprendimas gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šis teismas jau praėjusių metų vasarį paliko galioti sprendimą, kuriuo J. Kaminskas panaikintas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode