Cirkas




Seimas leido perkelti sovietų karių kapus

kapusSeimas ketvirtadienį pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų perkelti sovietų karių kapus.

Už jas balsavo 89 Seimo nariai, penki parlamentarai susilaikė, balsavusiųjų prieš nebuvo.

Pagal priimtas pataisas, į Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatyme numatytą viešųjų objektų sąrašą įtrauktos ir laidojimo vietos.

Kitu projektu nuostata, draudžiančią panaikinti į Kultūros vertybių registrą įrašytus kapus ir kapines, papildyta išlyga, kad apsauga negaliotų, kai kapai ir kapinės pripažįstami propaguojantys totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Pataisos yra parengtos reaguojant į Šiaulių miesto savivaldybės prašymą.

Šiauliečiai savivaldybės surengtos apklausos metu pasisakė už tai, jog Šv. Apaštalų Petro ir Povilo katedros prieigose palaidoti Antrojo pasaulinio karo karių palaikai būtų perkelti į tikras kapines, bet savivaldybė teigia, kad norint imtis darbų reikia pakeisti įstatymus.

Projektų iniciatoriai sako, kad priėmus pataisas sovietinių karių palaidojimo vietas ir kapines būtų galima vertinti kaip totalitarinio režimo ideologiją propaguojantį objektą. Pripažinus tokiu, būtų galima jas panaikinti, nepaisant to, kad kapinės įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

Ar palaidojimo vietos yra totalitarinio, autoritarinio režimo propagavimo simboliai, spręstų tarpinstitucinė komisija prie Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro.

Iniciatoriai taip pat pažymi, kad tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai leidžia įvesti minėtą teisinį reguliavimą. Pagal Ženevos konvenciją, svetimoje šalyje kare žuvusių karių palaikai ir laidojimo vietos turi būti gerbiami, tačiau jie gali būti ekshumuojami esant ypatingai visuomeninei būtinybei.

Šiaulių centre katedros prieigose esanti karių palaidojimo vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode