Cirkas




III tarptautinis Mažeikių vargonų muzikos festivalis – didinga sielos šventė

vargonaiSakoma, kas įvyksta triskart – tampa tradicija. Tad maloniai kviečiame į jau tradiciniu tapsiantį III tarptautinį Mažeikių vargonų muzikos festivalį (meno vadovė Lukrecija Stonkutė, projekto vadovas Ričardas Grušas), dėmesingai globojamą Mažeikių rajono savivaldybės merės Rūtos Matulaitienės! Liepos 6 – rugpjūčio 25 dienomis vyks penki renginiai Mažeikių mieste ir rajone. Gėrėsimės vargonų, žmogaus balso ir orkestro sąskambiais, o festivalio jauniausieji mokysis instrumentų karalių konstruoti patys!

Kaip ir kasmet, tarptautinio Mažeikių vargonų muzikos festivalio rengėjai ambicingai siekia puoselėti ir skleisti profesionalųjį vargonų muzikos meną, pristatyti ryškiausius, perspektyviausius Lietuvos bei užsienio vargonininkus, jų scenos partnerius bei organizuoti edukacinę veiklą, supažindinant klausytojus su Mažeikių rajono bažnyčių autentiškais ir naujais vargonais. Taip pat propaguoti XX-XXI a. lietuvių kompozitorių vargoninę kūrybą, tad šių metų festivalyje skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Juliaus Juzeliūno, Fausto Latėno, Vidmanto Bartulio, Zitos Bružaitės ir Mykolo Natalevičiaus opusai. Po renginių, besidomintys vargonais, bus maloniai laukiami vargonininko edukacinėje valandėlėje. O idant kiekvienas III tarptautinio Mažeikių vargonų muzikos festivalio koncertas taptų dar didesne kultūrine švente – visus festivalio koncertus ves meno vadovė, muzikologė Lukrecija Stonkutė. 

Liepos 6 d., 19 val., Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje vyks festivalio atidarymo koncertas „Virtuoziškieji vargonai“, skirtas Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienai paminėti. Nepaprastą muzikinę patirtį dovanos ir savo meistriškumą atskleis talentingoji jaunosios kartos siciliečių kilmės vargonininkė Sara Musumeci, kuriai privačioje ParyžiausScholaCantorumde Pariskonservatorijoje suteikti išskirtiniai virtuozės ir koncertuojančios vargonininkės diplomai. Sara nuolat dalyvauja ne tik vargonų atlikimo, bet ir vargonų statybos kursuose, aktyviai veda seminarus Palermo universitete, glaudžiai bendradarbiauja su Katanijos regiono kultūros ir meno asociacijomis. Koncerto metu alsuosime Johanno Sebastiano Bacho muzikinės meistrystės gilumu, Ferenco Liszto Prometėjiškos dvasios dramatiškumu, taip pat gėrėsimės grigališkojo choralo įkvėptomis melodijomis, M. K. Čiurlionio melancholija bei kitų kompozitorių techninio virtuoziškumo šedevrais.

Rugpjūčio 4 d., 14 val., po šv. Mišių ir Porciunkulės atlaidų, vargonų muzikos mylėtojai laukiami koncerte „Sparnuotieji“, vyksiančiame Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje. Pasirodys vargonininkė Eglė Rudokaitė ir senosios muzikos atlikėja, sopranas Emilė Ribokaitė. Abi menininkės yra nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos alumnės, kurios savo muzikinę bendradarbystę pradėjo dar mokyklos suole. E. Rudokaitė šiuo metu vargonuoja Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, dirba Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos valdybos narė. E. Ribokaitė studijuoja Renesanso ir baroko muzikos atlikimą prestižinėje Bazelio senosios muzikos akademijoje „Schola Cantorum Basiliensis“, sykiu veda individualias dainavimo pamokas ir gyvendama Šveicarijoje koncertuoja su senosios muzikos ansambliais. Koncerte girdėsime emocinės gilumos ir dvasinės šviesos kupiną viduramžių, Renesanso ir baroko muziką, žavėsimės norvegų liaudies dainomis, romantinės muzikos klasika bei šiuolaikiniais J. Juzeliūno ir Z. Bružaitės kūriniais.

Kasmet vienas festivalio koncertas dedikuojamas išskirtinai senajai muzikai. Pastarąją, rugpjūčio 18 d., 13.30 val., po šv. Mišių ir Šv. Roko atlaidų, Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje, dovanos latvių vargonininkė Kristīne Adamaite ir Lietuvoje gyvenanti, latvių kilmės dainininkė, sopranas Gunta Gelgote, koncerte „Cantabo Domine“ (liet. – Giedosiu Viešpačiui). K. Adamaite šiuo metu yra senosios Šv. Gertrūdos bažnyčios Rygoje vargonininkė ir dėstytoja Latvijos J. Vitolio muzikos akademijoje. Atlikėjai įteiktas didysis Latvijos muzikos apdovanojimas už išskirtinį darbą muzikos ansambliuose. G. Gelgotė aktyviai rengia kamerinės muzikos programas, bendradarbiauja su šiuolaikiniais kompozitoriais ir yra pelniusi Auksinį scenos kryžių Lietuvoje už Julijos vaidmenį Broniaus Kutavičiaus operoje „Lokys“. Festivalio koncerte skambės jautrūs, subtilūs, meditatyvūs, apmąstymams skirti opusai, kurie persipins su energingais, linksmais viduramžių šokiais. Šįkart, senosios muzikos programą papuoš lietuvių kūrėjų V. Bartulio ir M. Natalevičiaus opusai.

Viena festivalio naujienų – rugpjūčio 24 d., 13.00 val., Mažeikių kultūros centro Mažojoje salėje – programa festivalio jauniausiems „Vargonai vaikams“!ORGELKIDS (liet. – vargonai vaikams), tai „pasidaryk pats“ tipo vargonėliai, skirti vaikų pažinčiai su vamzdiniais vargonais. Konstruktorių ORGELKIDS 2013 m. sukūrė vargonų meistras Wimas Janssenas (Nyderlandai), kuris pamažu plito kitose Europos šalyse, JAV, Kanadoje, Taivane, Pietų Korėjoje. 2020 m. licenciją įsigijo ir Nacionalinė vargonininkų asociacija (valdybos pirmininkas doc. dr. Balys Vaitkus): tai pirmas ir kol kas vienintelis tokio tipo instrumentas Lietuvoje, kurį pagamino meistras Alvydas Šeduikis. ORGELKIDS akimirksniu sužadina smalsumą: vaikai aktyviai domisi, kam viena ar kita detalė skirta, ką su ja daryti, kur ji bus panaudota. Konstruodami vaikai sužino, koks vargonų veikimo principas, iš kur ir kaip į vargonus patenka oras, o su vargonininko – edukatoriaus pagalba surenka nedidelius grojančius vargonėlius. Edukaciją ves Nacionalinės vargonininkų asociacijos nariai, vargonininkai, edukatoriai Gražina Trekur ir Dailius Kavalevskis.

Po edukacijos seks antroji festivalio naujiena – rugpjūčio 24 d., 17.00 val., Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, pasirodys vargonininkas Benas Jonušas drauge su Vilniaus universiteto kameriniu orkestru (meno vadovas ir dirigentas Modestas Jankūnas), koncerte „Vargonų ir orkestro dialogas“! Vargonininkas B. Jonušas studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Renatos Marcinkutės-Lesieur vargonų klasėje. Pagal Erasmus mainų programą Benas tobulinosi Zalcburgo Mozarteum universitete, taip pat meistriškumo kursuose Nyderlanduose, Italijoje, Austrijoje ir Lichtenšteine. 2023 m., IX M. K. Čiurlionio vargonininkų konkurse pateko į finalą, pelnė diplomą ir specialųjį prizą už M. K. Čiurlionio kūrinio atlikimą. Vargonininkas, greta solinės programos, atliks vieną opusą drauge su Vilniaus universiteto kameriniu orkestru, kuris įkurtas 1979 metais, pedagogo ir fleitininko Pauliaus Bernardo Koncės, šiuo metu vadovaujamas dirigento Modesto Jankūno. Gimęs iš kvarteto, dabartinio orkestro branduolys buvo įkvėptas idėjos įnešti kamerinės muzikos harmonijas į turtingą kultūrinį Vilniaus Alma Mater gyvenimą ir nutiesti muzikinius tiltus tarp akademijos ir muziką mylinčių klausytojų visoje šalyje ir Europoje. Per pastaruosius tris dešimtmečius orkestras išlaikė savo misiją ir ne tik tapo svarbia Lietuvos muzikinio gyvenimo dalimi, koncertuodamas tiek pilnose didžiausių šalies miestų koncertų salėse, tiek ir atokiausiuose kaimeliuose, tačiau ir nubraižė savo kūrybinės veiklos horizontus nuo Europos iki Meksikos.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Mažeikių rajono savivaldybė, Sauliaus Karoso paramos ir labdaros fondas bei UAB „Mažeikių šilumos tinklai“. Projekto organizatorius – Mažeikių kultūros centras.

Maloniai lauksime Jūsų apsilankant III tarptautinio Mažeikių vargonų muzikos festivalio renginiuose! Patirkime didingą sielos šventę drauge!

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode