Cirkas




Vokietijos brigados karių vaikai mokysis darželyje „Dainorėliai“, A. Stulginskio mokykloje

mokysisVokietijos brigados karių vaikai mokysis sostinės darželyje „Dainorėliai“, taip pat Aleksandro Stulginskio mokykloje Kaune.

Kaip trečiadienį pasitarime nusprendė Ministrų kabinetas, biudžeto lėšas, kurių reikia šioms ugdymo pritaikyti ikimokykliniam ugdymui pagal Berlyno pateiktus reikalavimus, skirti Vilniaus ir Kauno savivaldybėms iš Švietimo ministerijos asignavimų.

Laikinai švietimo ministrės pareigas einanti Monika Navickienė žurnalistams trečiadienį tikslių sumų kol kas nurodyti negalėjo.

„Kol kas aiškinamės konkrečias sumas. Jos priklausys nuo žmonių skaičiaus. Apytiksles turime ir sumas, ir galimus skaičius, bet dar vyksta derinimo procesas, – sakė ministrė. – Pirmame etape tikrai nekalbame apie milijonus, kalbame apie kelis šimtus tūkstančių eurų. Toliau visi kiti infrastruktūriniai dalykai turės būti diskutuojami.“

Pasak jos, vokiečių karių vaikams gali būti numatyta ir daugiau ugdymo įstaigų, tačiau viskas priklausys nuo Berlyno poreikių.

„Galutinai mes nesame apsisprendę, derinsimės, ieškosime sprendimų, kad jie būtų palankūs atvykstantiems“, – sakė M. Navickienė.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukraina, Vilnius su Berlynu sutarė dėl nuolatinio Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje. Berlynas tą planuoja padaryti iki 2027 metų. Didžioji brigados dalis įsikurs Rūdninkų poligone Šalčininkų rajone. Lietuva per tą laiką žada parengti reikalingą infrastruktūrą.

Berlynas brigadą Lietuvoje planuoja dislokuoti iki 2027 metų. Vokietija yra sakiusi, kad perkėlimo tempas priklausys nuo Lietuvos pasirengimo priimti karius ir jų šeimas, sukuriant reikalingas sąlygas.

Brigadą sudarys apie 5 tūkst. karių. Kol kas Lietuva skaičiuoja, kad trečdalis jų atvyks su šeimomis.

Krašto apsaugos ministerijos vertinimu, investicijos į vokiečių brigados priėmimui reikalingą karinę ir treniravimosi infrastruktūrą galėtų siekti 800 mln. eurų.

Balandžio pradžioje į Lietuvą atvyko pirminis Vokietijos brigados Lietuvoje elementas. Kiek daugiau nei 20 karių įsikūrė Vilniuje ir yra atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą, karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode