Cirkas




KAM: Lietuva išvengė kibernetinių incidentų, susijusių su Europos Parlamento rinkimais

kiberPer sekmadienį vykusius Europos Parlamento (EP) rinkimus kibernetinių incidentų Lietuvoje nefiksuota, teigia Krašto apsaugos ministerija.

„Europos Parlamento rinkimų metu Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC) kibernetinių incidentų, kurie būtų susiję su rinkimais, nefiksavo“, – pirmadienį nurodė ministerija.

Pasak jos, rinkimų metu NKSC specialistams talkino Europos kibernetinio greitojo reagavimo (CRRT) komandos nariai.

Į Lietuvą šiai misijai buvo atvykę septyni CRRT ekspertai iš penkių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių: Belgijos, Lenkijos, Kroatijos, Estijos ir Nyderlandų.

Ministerijos teigimu, ekspertai bendradarbiaudami su NKSC specialistais, rinkimų laikotarpiu vykdė kibernetinių grėsmių paiešką, analizavo pažeidžiamas infrastruktūros vietas ir buvo pasirengę reaguoti į galimus kibernetinius incidentus.

„ES ekspertų atvykimas į Lietuvą ir parama užtikrinant EP rinkimų Lietuvoje kibernetinį saugumą yra sėkmingo ES valstybių bendradarbiavimo kibernetinės gynybos srityje pavyzdys, siunčiantis žinutę priešiškai nusiteikusioms kibernetinių nusikaltėlių grupuotėms nebandyti nei Lietuvos, nei ES atsparumo kibernetinėms grėsmėms“, – pranešime cituojama krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė.

Šios CRRT misijos metu taip pat pirmą kartą buvo išbandytas informacijos apsikeitimo ir sąveikos mechanizmas, dalijantis kibernetinių grėsmių vertinimo ataskaitomis, kurias CRRT komandai teikė NKSC sudėtyje veikiančio Regioninio kibernetinės gynybos centro tarptautinis Grėsmių analizės skyrius.

Pasak ministerijos, nuo 2018-ųjų ES vykdomas Kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų ir tarpusavio paramos šioje srityje projektas, jo pagrindinis tikslas – užkirsti kelią atakoms ir reaguoti į kibernetinius incidentus Bendrijos valstybėse, ES institucijose bei misijose.

CRRT projekte šiuo metu dalyvauja 11 ES valstybių: Austrija, Belgija, Danija, Estija, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Nyderlandai, Rumunija ir Slovėnija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode