Cirkas




E. parašui asmens korteles naudojantys gyventojai jas turi pasikeisti iki liepos pabaigos

gudzinskaiteĮsigaliojus griežtesniems Europos Sąjungos (ES) reikalavimams, anksčiau nei šiemet išduotas asmens tapatybės korteles elektroniniam parašui naudojantys Lietuvos gyventojai jas turi pasikeisti iki liepos pabaigos.

„Tie, kurie turi asmens tapatybes korteles, išduotas nuo 2022 metų rugsėjo 2 dienos iki 2023 metų gruodžio 31 dienos, ir šias asmens tapatybes korteles naudoja tam, kad elektroniniu parašu pasirašytų dokumentus, tai tik šie asmenys turėtų suskubti ir pasikeisti asmens tapatybės korteles“, – antradienį LRT radijui sakė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

„Pačios asmens tapatybės kortelės, kaip tapatybę patvirtinantys dokumentai, kaip galioja dešimt metų, taip ir galioja“, – pabrėžė ji.

Pasak Migracijos departamento vadovės, senesnės nei iki 2024-ųjų sausio išduotos asmens tapatybės kortelės nebegalės būti naudojamos kvalifikuoto elektroninio parašo kūrimui nuo šių metų liepos 23 dienos.

Anot jos, dėl tokios asmens tapatybės kortelės pakeitimo iki šių metų pabaigos besikreipiantys Lietuvos gyventojai tą galės padaryti nemokamai.

Pasak Migracijos departamento vadovės, elektroninis parašas, esantis asmens tapatybės kortelėse, galioja trumpesnį laiką negu dešimt metų.

„O prisijungti prie elektroninės valdžios vartų arba policininkui parodyti kortelę galima tą pačią, net jeigu ji nepakeista, ji galioja tiek laiko, kokia parašyta galiojimo data“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Jos teigimu, elektroniniam kvalifikuotam parašui taikomi labai aukšti standartais, o ES periodiškai juos griežtina ir kelia kartelę.

„Tie sertifikatai tikrai galioja trumpiau negu dešimt metų, ir tai yra ta problema, kurią šiuo metu su Asmens dokumentų išrašymo centru mes, Migracijos departamentas, pradėjome aptarinėti. Išties reikėtų atsisakyti fizinės elektroninio parašo laikmenos, tai yra pradėti galvoti apie tai, kad tas parašas turėtų būti rašomas ne plastikinėje kortelėje, o iškeliauti jau į mobilias aplikacijas, į debesis ir panašiai“, – sakė E. Gudzinskaitė.

„Apie tuos dalykus jau mes svarstome, diskutuojame, ką būtų galima palengvinti, kad piliečiams nereikėtų kas ketverius, trejus metus minti Migracijos departamento slenksčio“, – kalbėjo ji.

Anot E. Gudzinskaitės, Lietuvoje asmenų, kurie turi pasikeisti tokias asmens tapatybės korteles, yra apie 20 tūkstančių.

Ji taip pat kalbėjo, kad Lietuva yra pirmoji šalis, susidūrusi su šių standartų įgyvendinimo klausimu.

„Be to, ne visos valstybės turi tokias asmens tapatybės korteles, kad jose būtų įrašyti elektroninio parašo sertifikatai. Kitos valstybės išvis neturi asmens tapatybės kortelių“, – sakė Migracijos departamento vadovė.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode